1.Tepung hindari hanyir ayam ( untuk menghilangkan bau hanyir ayam,basuh ayam dengan menggunakan tepung gandum dan daun pisang.Ia bukan sahaja mencuci ayam dengan bersih tetapi dapat menghilagkan lendir lemaknya )
2.Kekalkan kesegaran sawi ( Hanya perlu membasuh sawi dengan air gula tanpa perlu membilasnya dengan air.Kemudian balut sawi dengan surat khabar sebelum dimasukkan dalam peti sejuk )
3.Tauge kekal segar ( Bagi memastikan kesegaran tauge berkekalan,masukkan tauge
ke dalam semangkuk air.Kemudian perahkan limau nipis ke dalam mangkuk tersebut.Gaulkan
sebati.Simpankan di dalam peti sejuk.Hasilnya tauge yang akan disimpan akan bertahan
lama )
4.Elak masakan melekat ( cara mudah untuk mengelakkan makanan daripada melekat pada kuali atau perkakasan aluminium ialah dengan menggunakan asam jawa.Gaulkan asam jawa bersama air sehingga melekat .Rendamkan perkakasan itu semalam )
mudah jer kan selamat mengamalkannya.....*_<
2 comments:
tertarik yang no 4, yang lain akak dah tahu. hehhe
thanks 4 sharing
>_<
Post a Comment